Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İİT VE SESRİC ÜYELERİ UYGULAMA GEZİSİNDE

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından uygulanan “İslami Turizm Ekosisteminin İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinde Geliştirilmesi: Destinasyon ve Sektör Geliştirme” projesi kapsamında Malatya’ya gelerek eğitim çalışmaları ve gezilerine katılan heyet üyeleri, Malatya’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirttiler.

9-12 Temmuz 2018 tarihleri arası Malatya’da uygulanan projenin ilk iki gününde panel ve eğitim çalışmaları düzenlendi. Gambiya, Maldivler, Endonezya, Tunus, Mozambik, Malezya, Nijerya, Bangladeş, İran, Senegal, Fas, Ürdün, Filistin ve Türkiye ile İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinden katılımcılar, İslam ülkelerinde turizm faaliyetlerinin durumu, bu ülkeler arasında yapılan ve yapılacak turizm faaliyetlerini ele alıp, deneyimlerini paylaştılar, önerilerde bulundular.

İkinci gün akşamı Eski Malatya’ya hareket eden heyet, Selçuklular döneminden kalma, 1224 yapımı Ulu Cami ile Osmanlı eseri 1637 yapımı Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayını gezerken “İliniz büyük bir tarihi zenginliğe sahip. Burada 100-150 yıllık bir tarihten bahsetmiyoruz. Geçmişi 800 yıl, bin yıl öncesine giden eserlere sahipsiniz” ifadelerini kullandı.

Heyet, organizasyonun üçüncü günü Akçadağ Şeyh Ali Kara Türbesini ziyaret etti ve Levent Vadisini gezdi. Levent Vadisi seyir terası ziyaretinin ardından Darende’ye hareket eden heyet, burada bulunan Somuncu Baba Türbesi, Camisi ve Müzesi ile Kudret Havuzunu gezdi.

Aynı gün akşam Malatya Valisi Ali Kaban ile akşam yemeğinde bir araya gelen heyet üyeleri, Malatya’da gezip gördükleri yerleri çok beğendiklerini anlattılar. Malezya Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Politikası ve Uluslararası İlişkiler Müsteşarı Mohd Daud Mohd Arif, heyet adına yaptığı konuşmada, Malatya’da bulunmaktan mutlu olduğunu, uzun ve yorucu bir yolculuk yaptıklarını belirterek “Ancak bu yolculuğa değdiğini söyleyebilirim. Malatya’nın çok güzel bir altyapısı var. Misafirperverliğiniz harika. Turizm imkanları ve ekoloji için de aynı şeyi söyleyebilirim” dedi. Arif, deneyimlerini ülkesinde paylaşacağını ve umre gezisi sonrası ülkesinden turistlerin Malatya’ya gelebileceğini sözlerine ekledi.

Heyet gezinin son günü Arapgir’i gezdi. İlçenin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kalan ziyaretçiler Arapgir Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU'nun misafirperverliği karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Organizasyon kapsamında katılımcılara Malatya’nın yöresel yemeklerinden lezzetler sunuldu. Bunlar arasında Malatya’ya özgü kiraz yaprağı köftesinin yanı sıra kağıt kebabı, analı-kızlı köfte ve ilimize özgü meyveler ile kayısı tatlısı yer aldı. Konuklar, Malatya yemeklerinin çok lezzetli olduğunu belirttiler.

Geziler sırasında heyete İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman başkanlığındaki turizm şubesi rehberlik etti.

 

001 (1).jpg
001 (13).jpg
c1726d4f-f0a2-4f0a-9b9e-2e26c0c846cd.jpg
DSC04137.JPG
DSC04213.JPG
DSC04222.JPG